top of page
Iuliana

Cum să îți luminezi încăperile inchise

Actualizată în: 10 feb. 2021

Din păcate nu putem să alegem întotdeauna amplasamentul ferestrelor din locuința noastră.

Așa că există riscul să nu avem atât de multă lumină naturală, pe cât ne-am dori.

Pentru a lumina aceste tipuri de camere există soluții rapide și de cele mai multe ori la costuri scăzute.

Iată lista noastră cu modalități pentru a deschide incăperile cu puțină lumină naturală:

  1. Lucrează cu alb

(Masuta de cafea disponibilă în living)

Dacă ai o încăpere întunecoasă, nu înseamnă că toate elemntele trebuie sa fie albe, ca să o deschizi.

Te poți folosi de alb în combinații de culori pale, fără a crea senzația de spațiu sterp.

În cazul în care nu vrei să ai pereții albi, poți încerca să adopți nuanțe deschise, off-white de exemplu.

De asemenea poți să folosești pentru tavan un alb cu finisaj gloss sau lucios, deoarece va permite o reflexie a luminei, ce îți va deschide spațiul.


De asemenea, mobila poate avea accente deschise, sau poate să fie albă, cu elemente naturale, pentru a ajuta spațiul să fie mai primitor.


Nu trebuie să uităm de elementele decorative. De la amintiri depozitate in cutii de culoare deschisă, la cărți cu coperta albă, sunt detaliile care fac diferența.

Poți încerca și materialele mai puțin opace, pentru a crea sentimentul de continuitate în spațiu.


2. Decorează cu oglinzi


O oglindă asezată la locul potrivit, ajută la răspândirea luminii.  O poți pune în partea opusă razelor de soare, asigurându-te că te bucuri de efectul maxim. 

Pentru o funcționalitate ridicată, poți alege oglinzi cu suport pe podea. Astfel, nu îți încarci pereții și te poți bucura de toată înălțimea ei. Desigur, efectul este garantat atunci când mai ai elemente deschise la culoare în încăpere.

Dacă există loc suficient, poți pune pe pereți diferite elemente de decor ce au inserții de oglindă. Un material care amplifică lumina, este metalul finisat lucios. Poți profita din plin de trendul actual și să folosești metalul vopsit auriu, argintiu sau cupru.


3. Ferește-te de elemente grele din punct de vedere vizual

Ne dorim ca încăperea să fie ușoară, de accea trebuie să avem grijă ce materiale folosim.

Perdelele si draperiile  influențează mult modul în care privim o cameră. Pentru a avea efectul pe care ți-l dorești, poți alege draperii puțin transparente, sau puțin lucioase, din materiale fluide. Pentru un aer mai vesel, poți opta pentru perdele scurte.

Din păcate, avantajul draperiilor și perdelelor transparente si fluide, se poate transforma în dezavantaj în momentele în care ți-ai fi dorit să nu pătrundă deloc lumina.


Mobilierul din lemn masiv sau elemente de decor de dimensiuni mari din lemn masiv pot îngreuna semnificativ camera. Alege în schimb, mobilier contemporan, de dimensiuni mici, cât mai funcțional.

Optim este ca fiecare spatiu să poată fi utilizat la maximum și să nu irosesti locurile de depozitare.




O altă problemă la acest capitol, o reprezintă podeaua. În cazul în care are culoare închisă, există riscul să îngreuneze camera. O soluție rapidă și necostisitoare este alegerea unui covor in tonuri deschise.


Ca accent poți să folosești materiale precum sticla sau metalul. Astfel, nu vor mai fi atât de multe elemente opace și se va crea sentimentul de spatiu mai generos.



4. Joacă-te cu lumina


Nu e o noutate că trebuie să folosești lumina artificială atât în scop practic cât și estetic. 

Poți însă, să îți scalzi camera în lumină alegând diferite tipuri de lămpi, cât mai moderne, din sticlă sau metal. Acestea vor ține loc elementelor de decor si vor armoniza camera. Pot să facă pereche cu scaune sau picioare de masă din metal sau sticlă.




Putem să observăm că având în minte câteva principii practice, ne putem trasforma spațiile fără lumină naturală. Făcând echipă cu materialele si culorile propice reușim să arătăm adevăratul potențial al oricărei încăperi.

24 afișări0 comentarii

Komentarze


bottom of page